Joycen selviytymistarina

Koulun pioneereja valmistumisjuhlassa

Sumatran raamattukoululta on vuosien mittaan lähetetty kaikkiaan 500 pioneeria Kalimantanille (Indonesian Borneo). Saari on kaksi kertaa Suomen kokoinen.

Vuonna 1997 viisi nuorta lähtetettiin Keski-Kalimantanin viidakkoon. Kun he ylittivät vuolasta, tulvivaa virtaa pitäen toisiaan käsistä kiinni, yhden ote lipesi, eikä häntä koskaan löytynyt.

Yksi selviytyneistä oli Joyce. Myöhemmin hän etsi työkohdettaan tuntikausia tiettömässä viidakossa. Lopulta hän päätyi alueella olevan siirtoväen asutuksen keskelle. Enemmistö (99,9%) oli lähtöisin Jaavan saarelta ja työskenteli lähialueen suurilla viljelyksillä.

Kalimantanilta löytyy nykyisin ”ajoteitä”

Ensimmäisenä vuotenaan Joyce tapasi päivittäin naapurin köyhää perhettä, antaen heille ruokaa, vaatteita jne. Siirtolaisperhe ihmetteli, miksi tuo kristitty tyttö heitä auttoi – eiväthän ”omatkaan” sitä tehneet. Vuoden päästä vanhemmat palasivat kotisaarelle, mutta lapset jäivät kylälle.

Yksin jääneet lapset tulivat Joycen luo, ja halusivat kohta tulla uskoon. Tämän seurauksena kyläyhteisö hylkäsi lapset. Joyce kuitenkin jatkoi työtään rukoillen. Hän alkoi opettaa kylän lapsia, ja pian heitä kerääntyi joukolla hänen luokseen. Lopulta myös vanhemmat tulivat seuraamaan opetusta. Vähitellen Joyce hyväksyttiin yhteisöön.

Kirkon viimeisin laajennus valmistui vuonna 2017

Koska kyläläiset olivat siirtoväkeä, hallitus rakensi koulun Joycen opetusta varten. Ihmisiä alkoi tulla uskoon ja hallitus lahjoitti Joycelle tontin, rakentaen sille pienen kirkon (6x6m).

Joyce laajensi työtä kolmeen lähikylään (10-20km säteellä), auttaen niiden asukkaita. Sitkeästi hän käveli halki viidakon – helteestä, sateesta tai pimeydestä välittämättä. Jalkapatikalla matka vei jopa 8 tuntia, ja kotiin hän palasi vasta keskiyön jälkeen. Evankeliumin ilo kuitenkin motivoi häntä jatkamaan.

Lisää ihmisiä tuli uskoon, joten kirkkoa piti laajentaa. Väen yhä lisääntyessä edessä oli vuonna 2014 vielä kolmas rakennusvaihe, joka kesti kolme vuotta. Laajennuksen jälkeen kirkon koko on 14x40m ja nyt sinne mahtuvat kaikki sen yli 200 jäsentä.

• Lähetettäviä pioneereja Sumatralta voi tukea ’Lahjoita’-sivullamme viitteellä ’3117 Indopioneerien tuki’.