Itä-Afrikka: Tansania ja Uganda

Tansania
Olimme 2018 lähtien toimineet Dar-es-Salaamista käsin Tansaniaan. Francis Tusiime, lähetyssaarnaaja Ugandasta  oli avainhenkilö järjestäessämme kursseja sytyttämään paikallisia pastoreita uusien heimojen saavuttamiseen ja järjestämään lastentyön koulutusta eri puolille maata. Tansaniassa on liki 30 miljoonaa alle 15vuotiasta lasta. Siihen saakka seurakunnissa oli vallalla käsitys, etteivät lapset ymmärrä tulla uskoon. Kuitenkin lapset ovat avainasemassa perheisiin sekä uusien alueiden avaamiseen.

Francis joutui viime jouluksi palaamaan ikääntyneen  äitinsä ja kutsumustyönsä rahoituksen järjestämiseksi kotikaupunkiinsa Mubendeen, länsi-Ugandassa. Sieltä hän kuitenkin jatkaa työtään. Nyt maaliskuussa Francis  toteutti 2. tason koulutusmission pohjois-Tansaniaan. Sadat työntekijät osallistuivat koulutuksiin, joiden kyselytunneilla pyhäkouluveteraanit Mirjami Ylenius- Kuosmanen ja Raili Väisänen Ylenius olivat zoomin  kautta läsnä vastaten suahiliksi osallistujien kysymyksiin.


Kylvö kantaa hedelmää
Franciksen monivuotien työtoveri, pastori Jane Dar- es-Salaamista viestitti äsken, että vuoden 2022 missiokurssiimme osallistuneet työntekijät (44) ovat aktivoituneet. Tulevan heinäkuun aikana he järjestävät uuden kurssi saavuttamattomien heimojen työstä. Opettajaksi tulee GNN 2019 kurssilta valmistunut pastori Mwakalinga. Nyt hän opettaa toisille pastoreille kurssilla omaksumiaan asioita.

Kiitos Jumalalle, sydänten kylvö kantaa hedelmää!

 

Uganda
Kun keväällä 2023 koulutimme Akin Miettisen kanssa
Joint Forces järjestön kristittyä armeijan ja poliisin
henkilöstöä. Nyt Aki, evp. rajajoukkojen kapteeni, sai
kenraalimajurin lähettämän uuden kutsun tulla
antamaan lisäkoulutusta kesäkuussa 2024. Lennotkin
järjestyivät ulkopuolisella rahoituksella. Näyttää siltä,
että tämä erikoiskoulutus laajenisi myös naapurimaahan
itä-Afrikassa. Ugandassa ei koskaan ennen kutsuttu
lähetyssaarnaajia kouluttamaan armeijan henkilöstöä.


Radioaalloilla yli rajojen
Kumppanimme, John Magaban evankelioivat ohjelmat ovat pandemia-ajoista lähtien saaneet kasvavasti ihmiset ottamaan yhteyttä studioon, aina naapurimaista saakka. Yhä, arviolta 25 soittajaa haluaa viikoittain tulla Jeesuksen seuraajiksi. Nasta Magaba, Johnin puoliso kirjaa soitot ja uskoon tulleita ohjataan seurakuntiin. Kerran vuodessa ohjelmien kautta uskoon tulleet kutsutaan radiokonferenssiin Mubendessa. Maaliskuussa 2024 jo vuosikymmenen jatkunut radioyhteistyö Ugandaan sai lisäväriä, piispa Johnin käydessä vaimonsa ja evankelistapojan, Jordanin  kanssa vieraspuhujina Suomessa.

Kaakkois-Aasia: Indonesia

Kurinalaisuus luo ryhtiä
Tämä koulu on erityinen. Yksi kurssitavoitteista on kurinalaisuuden kehittyminen. Kun jotkut oppilaat valittivat, miksi ohjelma on niin rankkaa, heille kerrottiin, että jollei koululla pärjää vuotta, miten sitten aikoo selvitä vaativammissa kenttäoloissa? Nämä nuoret todellakin harjaantuvat kohtaamaan kenttien haasteet. Ehkäpä siksi noin 90% lähetetyistä sinnittelevät, kunnes onnistuvat. Vahvin tuki onnistumiselle on kuitenkin sisäistetty rukouselämä. Aamurukoukset alkavat klo 4.00 ja niihin jokainen osallistuu, mikäli aikoo jatkaa opiskeluja.
Vuosikymmenten rukousketju
Toinen ominaispiirre koululla on 39 vuotta tauotta jatkunut rukousketju. Se
toimii 24/7 periaatteella. Kurssin aikana oppilaat vastaavat jatkuvuudesta
asuintupa kerrallaan.
Vuosikurssien välillä rukousketjusta vastaa koulun henkilökunta. Ilokseni kuulin GNN missioiden ja tukijoidenkuuluneenalunalkaenrukouslistalle! Kurssiviikkojen paastoperjantait harjaannuttavat oppilaita kurinalaisuuteen ja vielä ennen kurssin valmistumista kaikki hiljentyvät myös kolmen päivän paastoon. Silloin monille vahvistuu oma kutsumus.

“Rauta rautaa hioo, ja ihminen toistansa …”
Pandemian aikoihin Indonesiaan alkoi syntyä netin kautta toimivia raamattukouluja. Kaikessa on toki puolensa, mutta etäopetus, vaikka tasokasta olisikin, ei voi koulia luonnetta. Ja juuri sitä tarvitaan vaikeiden yhteyksien takana vaativissa kenttäoloissa, joihin nuoret pioneerit lähetetään kuin lampaat susien keskelle. Mutta heillä on myös rukoustuki takanaan.
Tämä raamattukoulu tunnetaan pioneerien sitkeydestä vaikeista kenttäoloista huolimatta. Toki koululla hyödynnettiin myös etäopetusta viranomaisrajoitusten aikana. Mutta kun muut koulut sulkivat ovensa vuodeksi, silloinkin oppilaat pysyivät koululla. Opetus jatkui tiukkojen terveysrajoitusten puitteissa ja koulu pidettiin ulkopuolisilta suljettuna.

Millaisiin oloihin nuoret pioneerit sitten lähtevät?
Agus (31) lähetettiin vuonna 2021 Indonesian Kalimantanin etelärannikolla olevalle dajakki-heimon kylälle. Kyläläisiä sitoo shamanismi, voimakas noituus ja heimoperinteet. Ulkopuolisiin suhtaudutaan epäluuloisesti ja karttaen.
Siellä hän aloitti tyhjästä. Nyt monien vaikeuksien kautta kylälle syntyi pieni seurakunta, joka kokoontuu vuokratiloissa. Parhaillaan Agus rakentaa rukoushuonetta lahjaksi saamalleen tontille. Sunnuntaikokousten ohella hän kiertää tapaamassa uskoon tulleita sekä koettaa luoda suhteita kyläläisiin.

Noitavoimat vastassa
Alkuvaiheessa kylän shamaani lähetti noitavoimillaan Agukseen kivuliaan ja kutiavan ihottuman. Mikään  lääkärin antama hoito ei tehonnut. Pari kuukautta kärsittyään Agus muisti Raamatusta, miten profeetta Elisa puhdisti lähteen heittämällä veteen suoloja. Siitä  hän sai kipinän ja heitti uskossa kourallisen suolaa kylpyveteen. Uskon rukous auttoi. Hän parani vaivastaan voiden jatkaa työtänsä.

Henki uhattuna
Kylällä eräs nuorimies vihasi Agusta koska tämä oli evankelioinut hänen isoäitiään. Lopulta hän otti metsästyskiväärin ja meni parin kaverinsa kanssa ampumaan Aguksen, kun tämä asioi toiletissaan. Kaksi pamausta kuultuaan Agus kurkisti ikkunasta ja alkoi vapista. Hän tajusi olevansa kolmen miehen maalitauluna. Nämä ampuivat vielä kolmannen kerran
ja häipyivät paikalta luullen onnistuneensa. Ihmeen kaupalla Agus säästyi vahingoittumattomana. Myöhemmin kohdattuaan Aguksen elävänä kylällä, he päättelivät tällä olevan suuremman voiman kuin heillä itsellään.

Työ jatkuu
Vastuksista huolimatta Agus jatkaa rukoillen, että ihmisiä tulisi uskoon ja seurakunta kasvaisi todistukseksi kyläläisille, joita sitoo noituus ja prostituutio.
Häntä motivoi Apostolien 20. luvun jae 20:
“Minä en ole  vetäytynyt pois julistamasta teille sitä, mikä hyödyllistä on, ja opettamasta teitä sekä julkisesti että huone huoneelta.

Kevään uutiset

Hyvä ystävä ja esirukoilija,

Toukokuun lopussa juhlitaan Sumatran raamattukoululla sen 39. vuosikurssin valmistumista. Valmistuvista nuorista (103) valtaosa lähtee työharjoitteluun seurakunnissa. Joukosta kuitenkin valikoituu 20 pioneeria avaamaan työtä uusille, pimeille’ paikkakunnille. Lisäksi 6 lähetetään saavuttamattomien heimojen työhön.
Aikoinaan katselin koulun perustajan, Jan Siwin kanssa luennolta poistuvia oppilaita. Ystäväni sanoi: ”Arto, nämä ovat tavallisia kylien poikia ja tyttöjä, mutta heissä on Sebulonin ja Naftalin henki. He lähtevät kohteisiinsa sillä mielellä, että joko voittavat tai kaatuvat.” Jotkut lähetetyt ovatkin kokeneet kovia, jopa marttyyrikuoleman. Silti on vuosikymmenten saatossa syntynyt yli 2500 uutta seurakuntaa eri puolille tuota laajaa saarivaltiota, aina naapurimaihin saakka. Suomesta käsin olemme mukana tässä yhteistyössä.

Siunausta,
Arto Sädeaho